Goldman meramalkan harga emas naik paling tinggi sejak 2013

Harga emas
Goldman Sachs Group Inc. mengetuai satu peti suara yang menggembirakan pelabur emas.

Penganalisis bank yang diketuai oleh Jeffrey Currie meramalkan harga emas bahawa lebih 12 bulan logam emas akan naik ke $ 1,425 satu ons - tahap yang tidak dilihat dalam lebih daripada lima tahun. Bullion (emas) telah mendapat manfaat sebagai peningkatan ketegangan geopolitik bagi pembelian bank pusat, manakala kebimbangan kemelesetan ekonomi membantu meningkatkan permintaan daripada pelabur yang mencari "aset pertahanan," kata mereka.


Dana yang diperdagangkan bertukar-tukar mata wang diperluaskan, dengan pegangan naik ke tahap tertinggi sejak Mei. Pada Comex, niaga hadapan naik 11 peratus kepada $ 1,291.70 pada hari Jumaat, dari yang rendah pada bulan Ogos.

Kepentingan spekulatif dalam isyarat emas pelabur tidak hanya menutup taruhan penurunan tetapi juga menambah posisi kenaikan harga, kata Suki Cooper, penganalisis di Standard Chartered, dalam nota.

Emas juga mendapat rangsangan daripada spekulasi yang semakin meningkat, Rizab Persekutuan boleh berhenti seketika dalam menaikkan kos pinjaman, meningkatkan daya tarikan logam tanpa faedah.

"Kami menjangkakan tawaran selamat, dan sedikit lebih rendah, sifat lindung nilai inflasi emas, untuk terus menjadi pemacu utama harga logam pada 2019, yang disokong oleh kebangkitan semula permintaan fizikal," penganalisis Cantor Fitzgerald yang diketuai oleh Mike Kozak berkata dalam laporan.

Emas dan perak "kelihatan baik pada tahun 2019", menggariskan penunjuk berpotensi positif yang "harus memandu kes kenaikkan" untuk kedua-dua logam "dan akibatnya, ekuiti berkaitan juga." - Sumber; Bloomberg

Dapatkan harga BuyBack di HomePage