Adnan Abdullah Bersama Isteri kembara Haji ke Mekah 12,554Km


Kembara Haji
Pasangan warga emas Adnan Abdullah (66 tahun) dan isteri Hadibah Idris (64 tahun) yang travel dari Shah Alam ke Mekah dengan memandu modified Camper (Ford Ranger yang diubahsuai) untuk menunaikan HAJI.. Kedua2nya adalah pesara Lecturer, memandu sejauh 12,554km dan melalui 8 negara...dah bertolak semenjak 2 Mei yang lepas. Lepas musim Haji, mereka akan ke North Africa dan Europe

Menurut wawancara eksklusif oleh New Straits Times, pasangan itu telah memacu purata 500km sehari dalam tempoh tiga bulan yang lalu, di seluruh negara seperti Thailand, Myanmar, India, Nepal, dan Pakistan.

kembara haji


Pengangkutan yang mereka guna untuk ekspedisi ini adalah Ford Ranger 2.5 WLT yang diubahsuai, yang mendapat galakan oleh lima anak mereka. Ayat dari Surah Al-Haj menggalakkan umat Islam membuat haji haji walaupun ia sukar.


"Ramai orang bertanya kepada saya, kenapa tidak mengambil penerbangan untuk memilih pergi haji?? Jawaban saya kepada mereka: Saya lebih suka melakukan perjalanan dengan cara yang sukar," kata Adnan, 66 tahun.


Adnan membawa reka bentuk dan pembinaan sebuah kabin dengan katil, dapur kecil, dan ruang duduk ke dalam empat roda. Anak lelaki pasangan Syrrusilah ini direka sistem tenaga suria yang digunakan untuk beberapa peralatan karavan.

"Saya sentiasa mempercayai pemuliharaan tenaga dan sumber. Itulah cara yang sepatutnya," jelas Adnan.


kembara haji

Sementara pasangan itu terus melakukan perjalanan, sedangkan anak-anak mereka memberikan sokongan penus perjalanan mereka - anak perempuan mereka Syrrulfarah dan Syrrushaqwa mengendalikan hal Dokumen dan kewangan perjalanan mereka, serta untuk mengemaskini pihak berkuasa yang berkaitan apabila diperlukan.

Untuk memasak mereka lebih suka yang sederhana apa yang ada dalam kabin pacuan empat roda mereka


Apabila mereka mengembara semasa Ramadan, pasangan itu sering terlalu letih untuk menyediakan makanan selepas memandu sepanjang hari.

 "Kami banyak kehilangan berat badan berhari-hari kami bergantung makan hanya serunding dan roti untuk berpuasa dan sahur," kata Hadibah yang berusia 64 tahun kepada New Straits Times.

kembara haji


Pasangan itu mengekalkan pacuan empat roda sendiri dan memeriksa tekanan tayarnya setiap hari. Pada waktu malam, mereka tidur di hotel atau kem di tempat yang ditetapkan.

Ada juga hari, mereka terpaksa tinggal di balai polis dan kem tentera kerana alasan keselamatan.


Sebagai persediaan untuk kecemasan perubatan atau kecemasan kesihatan, terdapat kotak alat di dalam kenderaan dengan banyak ubat dari anak mereka, Syrrunnaja, yang merupakan seorang doktor.
 

kembara haji


"Projek keluarga" telah bertahun-tahun mereka memikirkannya, namun sebelum ini mereka tidak dapat pergi memadangkan mereka harus membesarkan 5 orang anak.


"Perjalanan ini adalah untuk mengimbangi semua tahun yang mencabar mengimbangi keluarga dan kehidupan kerja," kata Adnan dalam temu bual dengan New Straits Times.

kembara haji


Di atas pengembaraan sekali dalam seumur hidup, melaksanakan Haji adalah "impian seumur meraka" untuk pasangan. Bagaimanapun, anak perempuan mereka memberitahu Sayang bahawa visa haji tidak berjaya.

Anaknya mengatakan bahawa mereka mengetahui tentang permohonan visa di tolak, dibuat melalui Tabung Haji, pada bulan Jun.

Namun pasangan ini terus berharap kepada yang terlibat untuk memberikan mereka kelonggaran.


kembara haji

Jika mereka tiba di tanah suci pada bulan Ogos nanti, Adnan dan Hadibah telah mengembara sejauh 12,554km di lapan negara.


Selepas pulang dari Makkah, pasangan itu merancang untuk meneruskan perjalanan ke Baitulmaqdis, utara Afrika, dan Eropah.

Berita ini kami petih daripada: Says.com
Jangan lupa jual beli emas yang kami offer. Buybackemas.my