Harga emas 916 hari ini semasa di Malaysia

Harga emas 916 hari ini
Harga Emas 916 Hari ini - Sebelum kita bercerita tentang Harga emas 916 hari ini semasa di Malaysia, mari kita ulas sedikit sebanyak market semasa harga emas. Harga emas yang kami rekod Per-tael RM9,077.  22/06/2020 (11:55pm)

Sedangkan harga emas spot Per-ounce $1,743.99 per oz, harga yang kami rekodkan semalam $1,7.10.21 per oz, Hari ini harga emas masih berlegar-legar pada paras yang seimbang, mengikut perkiraan harga sebelah petang jumaat, penutupan 22/06/2020 (11:55pm).

Harga Emas spot dalam Ringgit Malaysia (harga jual) pada kadar RM6,444.83 pe oz hari ini. Sedangkan harga per-gram jatuh pada kadar 999.9 RM207.21/g, harga spot yang kami ambil daripada Goldrate.comHarga Emas 916 Hari Ini Per Gram di Malaysia dalam Ringgit Malaysia didapati tidak banyak berubah, ini adalah faktor mawatang Ringgi kian menjunam. Ringgit Malaysia melemah hampir setahun kebelakagan ini, tiada dasar yang kukuh untuk menguatkan nilai Ringgit sekarang.

Harga Retails pasaran Malaysia berlainan dengan harga spot price yang anda dapati dari mana-mana website terutama sekali website Kitco.com dan lain-lain.

Berapa Harga Emas  Di MalaysiaEmas 916 adalah barang kemas yang paling banyak pemintaan di Malaysia, berbanding emas mutu lain. Harga emas 916 ada beberapa versi, versi Kedai Emas Cina, versi Kedai Emas Melayu, versi Ar-rahnu.

Harga Emas 916 Versi Kedai Cina: 

Selalunya harga sedikit tinggi, berbanding kedai melayu. Anda boleh buat perbandingan seperti di Pohkong, dan lain-lain kedai Cina.

Harga Emas 916 Versi Kedai Melayu: 

Harga emas di kedai Melayu khususnya menjual dengan harga yang lebih rendah berbanding dengan kedai Cina. Kebiasaan, kalau kedai China jual RM250.00/g, kedai Melayu ada yang jual serendah RM240.00/g.

Harga Emas 916 Versi Ar-rahnu: 

Harga emas di Ar-rahnu adalah bukan harga jual beli, tetapi harga untuk Gadaian, boleh lihat harga emas yang Ar-rahnu offer untuk gadai

Disini Harga 999.9 Retails Market Malaysia: 
(20 August 2019 11:55pm)
Harga Kami Jual 999.9: RM225.85/g
Harga Kami Beli 999.9: RM234.85/g
Harga Per Tael: RM9,077.00
Harga Sell MKS: RM203.88/g
Harga Ar-rahnu: RM256.38/g

Kenapa Harga Emas Mendadak Naik. 

Harga emas naik mendadak di pertengahan bulan june 2019 tahun lepas. Boleh dikatakan ini adalah harga emas yang paling tinggi yang pernah direkodkan dalam 2 tahun ini. Punca kenaikan adalah kerana beberapa faktor geopolitik dunia, dimana factor ekonomi dunia mulai goyah selepas berlakunya wabak Covid-19, adabanyak juga faktor lain.

Harga Emas Vs US Dolar. Pasaran Harga emas dunia sentiasa berlawanan (crossfit) dengan matawang Dolar ianya tidak pernah seimbang, apa bila USD lemah harga emas menujukan crossfit-up, dan begitu juga sebaliknya.

Market Mempengaruhi Harga Emas. 

 Harga Emas akan aktif bila berlakunya pasaran saham semasa dikejutkan dengan ekonomi dunia, seperti nilai jualan atau nilai kapita sesebuah negara merundum atau stok market yang tidak menentu. Ianya akan memberikan inpak yang ketara pada harga emas semasa. Selalunya, jika sesebuah negara bergejolak dengan issue-issue peperangan, masalah domestik, pasaran kapita lemah dan lain-lain issue harga emas akan mula melonjak aktif

Bila Masa Yang Sesuai Membeli Emas? 

Analisa yang paling subjektif, bermacam-macam analisa yang kita dapati daripada news web. kebanyakan analisa berpadukan pada issue-issue semasa yang boleh bertahan hanya sehari dua. Nilai penurunan juga memainkan peranan penting dalam usaha mendapatkan harga yang setimpal.Saranan kami, anda dinasehatkan supaya monitor Harga Emas setiap hari dan lagi satu pelajari issue-issue semasa tentang ekonomi dunia.

Bila Masa Yang Sesuai Menjual Emas? 

Tergantung pada harga asal, jika nilai emas anda dapat profit daripada harga belian asal itu tandanya nilai emas anda sudah melangkaui paras harga asal. Tergantung pada sifat atau nafsu anda masing-masing sama ada anda nakkan untung sedikit atau anda nak untung banyak.

Emas merupakan pelaburan masa jangka panjang. namun emas merupakan satu aset yang paling strategik untuk disimpan dan dalam masa yang sama boleh dipakai jika barang kemas. Pelaburan yang bijak memerlukan ilmu yang mencukupi untuk bersaing dalam pasaran yang aktif.

Lihat harga emas semasa di Disini